Smlouva města s památkáři má trhliny, upozorňuje právník

KROMĚŘÍŽ – Prodej bývalých kasáren na Hanáckém náměstí v Kroměříži může ještě město hodně potrápit. Kupní smlouva má totiž podle právníka a zastupitele Tomáše Opatrného slabiny, které mohou na první pohled výhodný převod zkomplikovat. Radnice rozlehlý objekt převedla na stát za čtyři koruny. Přitom město schválilo koupi nedalekého menšího pozemku na Velehradské ulici za více než osm miliónů korun.

„Smlouva zavazuje nového vlastníka k tomu, aby rekonstrukci budovy provedl do deseti let, což je velmi dlouhá doba, město mohlo požadovat dokončení rekonstrukce v poloviční době. A dokument nedává Kroměříži žádný nástroj, jak by tuto povinnost mohl efektivně vymáhat, ve prospěch města nebyla sjednána žádná smluvní pokuta“ vypočítává nedostatky zastupitel Opatrný.

Budovu kasáren nechalo město chátrat 15 let a nevědělo, co s ní. Její prodej Národnímu památkovému ústavu (NPÚ) schválili zastupitelé letos na jaře. „Budova je prázdná, chátrá a potřebuje investice. Město pro ni využití nemá, proto jsme rádi, že o ni NPÚ projevil zájem a zřídí tam sídlo pro své organizační složky,“ uvedl starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Konkrétní plány chybí

Památkáři mají s budovou velké plány. Chtějí tam přesídlit dvě svoje pracoviště a restaurátorské dílny. Sami ale přiznávají, že termín zahájení rekonstrukčních prací nemají. A otázkou také je, zda stát bude mít v době ekonomické recese na podobné výdaje dostatek peněz.

„Investiční plán zpracován není, avšak na jeho přípravě pracujeme. Po zapsání převodu na katastru nemovitostí bude Národní památkový ústav připravovat realizační záměr. Harmonogram prací dosud není nastíněn, nicméně v kupní smlouvě jsme se zavázali, že rekonstrukci provedeme do deseti let,“ dodala Daniela Mayerová, náměstkyně ředitele územní památkové správy.

Úspěchem neskončila ani snaha opozice vyjednat se státem na oplátku za darované nemovitosti pozemky pod domem kultury, knihovnou nebo městským úřadem, které patří právě státu. Námětem se vedení města údajně nezabývalo. Na další dotazy redakce Kroměřížského reje radnice nereagovala.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná