Palírny jedou na půl plynu. Slivovice bude málo

KROMĚŘÍŽSKO – O šedesát procent menší úrodu než vloni hlásí majitelé palíren na Kroměřížsku. Urodilo se totiž málo švestek, třešní i jablek. Zásoby z nadprůměrného ročníku 2018 tak letos přijdou vhod.

Tak plné jako vloni, letos palírenské kotle nejsou. foto: red

„V porovnání s minulým rokem pálíme zhruba 40 procent objednávek. Netýká se to jen Kroměřížska, ale třeba také sousedního Přerovska,“ uvedl Radomír Kupec z palírny v Kroměříži.

V některých částech našeho regionu pěstitelé hlásí nadprůměrnou úrodu mirabelek – to ale obraz celkově špatné sezóny nemůže vylepšit. Výpadek v úrodě oblíbených kadlátek je patrný všude. Stromy si podle sadařů dávají po loňském velmi dobrém výkonu „oraz“.

„Ze švestky jsem natrhal jenom dva kýble. Zbytek popadal na zem nebo shnil ještě na stromě,“ dokresluje ztracené léto, alespoň co se destilátů týče, zahrádkář Karel Tománek z Kroměříže.

Pěstitelé si mohou nechat vypálit během jednoho roku maximálně třicet litrů stoprocentního alkoholu na domácnost. Jednu výhodu letošní bída má – zájemci o pálení se nemusí objednávat měsíce dopředu, jako tomu bylo vloni.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná