Část škol je zavřená. Děti jsou doma nebo sportují

OKRES – Část škol na Kroměřížsku ochromila ve středu 6. listopadu stávka. Pedagogové stávkují za vyšší platy – místo růstu mezd o deset procent jim stát přiklepl pouze osm. Zavřené jsou některé středí školy i základky. Školáci zůstali doma nebo pro ně pedagogové připravili náhradní program bez výuky.

Psací potřeby si děti v některých školách vytahovat nemusely. Kvůli stávce se totiž neučí. foto: red

„Co se týče krajem zřizovaných škol, do stávky se v Kroměříži zapojilo gymnázium a tamní obchodní akademie,“ informovala Kroměřížský rej Adéla Kousalová, mluvčí krajského úřadu ve Zlíně. Hejtmanství zřizuje v regionu 99 škol, z toho se protestů účastní deset středních a tři speciální – dalších osmnáct se zapojilo pouze částečně.

Ze základních škol stávkuje například ta na Komenského náměstí k Kroměříži. „Stávky se účastní velká většina našich pracovníků. Provoz školní družiny a školního klubu zůstane po dobu protestu zachován,“ stojí na webu školy.

Stávka kantorů dělí veřejnost na dvě skupiny. Zatímco jedni je v protestu podporují, druzí s nimi nesouhlasí. „Vzali si děti jako rukojmí. Navíc, platy ve školství rostou pořád. Zeptejte se dělníků ve firmách, kdy jim naposledy přidali,“ komentovala stávku učitelů Radka Miloševská, matka desetileté školačky z Kroměřížska.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná