Státní zástupce ukončil stíhání starosty. První muž Kroměříže bude chtít odškodné

KROMĚŘÍŽ – Starosta Kroměříže Jaroslav Němec si může zhluboka oddychnout. Státní zástupce Radim Daňhel totiž zastavil jeho stíhání jako neodůvodněné. Policie starostu podezřívala z porušení zákona při zadávání veřejné zakázky na právní služby pro společnost Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK). Starosta teď zvažuje, že kvůli poškození dobrého jména bude po státu požadovat odškodnění.

Rok a půl dlouhé stíhání starosty Kroměříže skončilo. Jaroslav Němec má důvod k oslavě.

„Poradím se s právníky, ale je takřka jisté, že budu po státu požadovat náhradu škody. Téměř rok a půl dlouhé trestní stíhání se projevilo negativně na mém zdraví, zasáhlo můj rodinný život, kdy trestní stíhání těžce nesla manželka i děti, a poškodilo mě také v životě pracovním a politickém,“ řekl Němec.

Němcovo stíhání trvalo zhruba osmnáct měsíců. Starosta podstoupil několik výslechů na policii a velké úsilí investoval do očekávané právní bitvy. K té nakonec rozhodnutím státního zástupce nedošlo.

Obžaloba Němce vinila z toho, že právní služby zadávané pro VaK neobjednal jako celek, ale postupně po několika menších částech. Podle policie se tím dopustil trestného činu, protože kdyby zakázky spojil do jedné, daňové poplatníky by to vyšlo levněji.

Ještě před zásahem státního zástupce se Němce zastal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který v postupu starosty neshledal žádné pochybení.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Pivovar Maxmilian
INZERCE
Radio Haná