Senátorka za Kroměřížsko šířila dezinformaci o tuberkulóze v kraji, zdrojem měli být ukrajinští vojáci

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje se dnes distancovala od poplašné zprávy, podle níž se mají obyvatelé kraje nechat vyšetřit kvůli údajnému šíření tuberkulózy. Jednalo se o lživou zprávu, která vyvolávala dojem, že zdrojem nákazy jsou ukrajinští vojáci na Libavé a nákazu šíří český personál z vojenského výcvikového prostoru Libavá. Fejkovou zprávu sdílela na svém facebookovém profilu i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Bývalá starostka Mohelnice a současná senátorka za Kroměřížsko Jana Zwyrtek Hamplová uvěřila konspirační teorii o ukrajinských vojácích šířících tuberkulózu. Foto: Senat.cz

Zpráva je nesmyslná, krajští hygienici nic takového nevydali. Dokument ale působí věrohodně a uvádí se v něm dokonce i domnělý autor zprávy, skutečná pracovnice z krajské hygienické stanice.

Poté, co na nebezpečné sdílení záměrně protiukrajinského nesmyslu upozornila média, senátorka za Kroměřížsko a bývalá starostka Mohelnice svůj příspěvek na sociální síti smazala. Kolik lidí si jej ale předtím přečetlo a poslalo dál, je otázkou. 

Krajská hygienická stanice Olomouc vydala toto prohlášení:

Prostřednictvím sociálních sítí a emailové komunikace se v současné době šíří falešné oznámení obsahující výzvu k mimořádnému vyšetření a preventivní prohlídce na tuberkulózu s odkazem na Krajskou hygienickou stanici Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci, Wolkerova 74/6, Olomouc (dále jen "KHS"), podepsané vedoucí oddělení protiepidemického Mgr. Barborou Hanákovou.

KHS tímto upozorňuje všechny osoby, že se jedná o podvodné oznámení šířené formou emailů a následně sociálních sítí a informace v něm uvedené nejsou poskytnuty ze strany KHS.

Žádáme všechny osoby, které obdrží toto falešné oznámení, aby je dále nešířily a nereagovaly na ně!

Hygienici postoupí celou věc policii, protože šíření poplašné zprávy má samozřejmě i trestněprávní rovinu. Tisková mluvčí KHS Markéta Koutná uvedla, že v souvislosti se sdílením falešné zprávy o výskytu tuberkulózy nikdo, senátorku Hamplovou nevyjímaje,  u hygieniků neověřil její pravost a rovnou zprávu sdílel. Jak Markéta Koutná dodala, žádný zvýšený výskyt tuberkulózy zaznamenán nebyl. Jde tedy o klasickou dezinformační kampaň.  



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná