Kroměříž odškodní podnikatele. Má to ale háček

KROMĚŘÍŽ – Až tři milióny korun rozdělí kroměřížská radnice mezi podnikatele, kteří utrpěli ztráty způsobené uzavřením provozoven v souvislosti s koronavirem. Peněžitá pomoc bude vyplácena ve výši jednoměsíčního nájmu bez záloh na energie a ostatní služby. Na odškodné ale nebudou mít nárok všechny firmy a živnostníci.

„Na finanční výpomoc nedosáhnou všichni podnikatelé, kteří byli z nařízení vlády povinni zavřít své provozovny. Pomoc se týká jen těch, co podnikají v pronajatých prostorech. Přitom na mnou navrhované plošné odškodnění podnikatelů, kteří z důvodu vládního nařízení nemohli pracovat, radnice nepřistoupila. Ani zjednodušení podmínek podpory neprošlo. Na pomoc například nedosáhne ten, kdo si sjednal odklad platby nájemného s pronajímatelem nebo ten, komu pronajímatel řetězí nájemní smlouvu třeba v půlročních intervalech, a takovýchto omezení je více,“ upozornil opoziční zastupitel Tomáš Opatrný.

Podmínek, které musí podnikatelé splnit, aby na městskou podporu dosáhli, je několik – například podepsaná nájemní smlouva nejméně na rok, podnikání jako hlavní výdělek, zaplacení nájemného před 30. březnem 2020 nebo obrat za minulé účetní období maximálně pět miliónů korun.

„Nejde nastavit systém tak, aby byl spravedlivý pro všechny. V prvé řadě nám jde o to odškodnit ty, kteří byli epidemií koronaviru ekonomicky postiženi nejvíce,“ uvedl během posledního jednání zastupitelstva starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Popisovaný grantový program se netýká těch podnikatelů a organizací, které mají pronajaté prostory města. Jejich odškodnění chce radnice řešit zvlášť – třeba slevami za nájem.

Podrobné podmínky peněžité pomoci podnikatelům jsou dostupné zde https://koronavir.mesto-kromeriz.cz/program-podpory-podnikatelu/.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná