Senioři mají co říct, proto se o jejich názory zajímám, říká předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček

ROZHOVOR - Diskuse o politice a směřování společnosti byly u Vondráčků na denním programu už dlouho předtím, než se Radek Vondráček stal politikem. Původní profesí právník je velký patriot, který v Praze bojuje za zájmy našeho kraje. Aby také ne, vždyť jeho rodina žije v Kroměříži už po šest generací.

Jako předseda Poslanecké sněmovny bojuje proti korupci. Iniciativa Rekonstrukce státu ho dokonce dva roky po sobě vyhlásila nejaktivnějším poslancem v této oblasti. Radek Vondráček má také blízko k seniorům. Mimo jiné inicioval vznik internetového Senior Parlamentu, kde se mohou starší lidé veřejně vyjadřovat k aktuálnímu dění. 

Snažíte se zviditelnit názory seniorů. Co vás vedlo k podpoře parlamentu pro seniory? 

Dlouhodobě se zabývám mnoha tématy, od legislativy přes volný čas dětí až po život starší generace. Podvědomě jsem cítil, kolik toho senioři pro naši společnost udělali a teď se mnozí z nich cítí mimo dění. Může se jim zdát, že názory lidí po šedesátce už nikdo nebere moc vážně. Někteří politici za důchodci začnou jezdit a bavit se s nimi až tehdy, když se blíží volby.

A teď se volby blíží…

Já si na předvolební kampaně moc nepotrpím… Kdo mě zná, tak ví, že domovy pro seniory navštěvuji pravidelně. Nadšení těch lidí a jejich životní zkušenosti mě nabíjí a jsem rád, když jim nějakou energii můžu předat i já. Bohužel teď v covidové době nebylo tolik příležitostí…

Stal jste se patronem webového portálu SeniorParlament.cz. Tyto aktivity pandemie nezastavila?

Právě naopak. Lidi byli doma a měli více času, takže se aktivita parlamentu naopak zvýšila. Jednotlivé diskuze průběžně sleduji a musím se členům Senior parlamentu poklonit, protože řeší důležitá témata. V našem českém parlamentu je to často naopak, protože pro některé politiky je hlavní, aby se předvedli před kamerami. Musím přiznat, že jako předseda Sněmovny mám občas problém některé exhibicionisty ukočírovat.

„Většina politiků za seniory začne jezdit, až když se blíží volby“

Pomohly vám někdy názory seniorů při vaší práci v parlamentu?

Hlavně v posledních měsících, kdy jsme se věnovali covidu a do toho jsme museli řešit odmítače nošení respirátorů nebo proslulý „flákanec“. Uvědomil jsem si, jak se právě spousta starších lidí podílela na šití roušek pro své sousedy a pro celé vesnice. A pak mi někteří napsali: „Jak je možné, že si u nás bez roušek nemůžeme ani nakoupit a ve sněmovně někteří poslanci bez roušek běžně chodí a ještě se tím chlubí?“ To byl jeden z momentů, který rozhodl, že jsme kolem těchto „odpíračů“ nechali vybudovat bariéru z plexiskla.

Říkáte, že na internetu sledujete názory seniorů. Máte ale přehled o tom, jak staří lidé žijí ve skutečnosti?

Myslím, že v tomto směru mám přehled dokonalý, nejen díky rodičům, i když maminku jsem bohužel nedávno ztratil, ale tatínek je pro mě pořád velkou inspirací a často spolu mluvíme. Od paní ministryně financí zase vím, že průměrný důchod se za poslední čtyři roky zvýšil téměř o pěti tisíc korun! Ale není to jen o penězích – dnes jsou senioři mnohem aktivnější než dříve. Cestují, chodit do divadel, mnozí i sportují a do toho ještě pomáhají dětem s vnoučaty. Za to mají můj obdiv.

Jenže aby mohl člověk být aktivním seniorem, musí být hlavně zdravý.

Myslím, že i tady jsme udělali kus práce. Naše zdravotnictví je ve srovnání s mnoha vyspělejšími zeměmi mnohem kvalitnější a postará se o každého. To je další slib naší vlády, který jsme splnili a ještě překročili. Zase si pomůžu čísly – v roce 2017 šlo do zdravotnictví 284,8 miliardy korun, letos to bude bezmála 400 miliard. Zlepšila se situace také přímo v našem regionu. Kvalitní a dostupná zdravotní péče je a bude naše nejdůležitější priorita.

Autor: Komerční sdělení (PR článek), zadavatel a objednatel: ANO 20211

RADEK VONDRÁČEK

- Je moravským patriotem. Narodil se 30. prosince 1973 v Kroměříži, kde žije dodnes, jeho rodina zde má hluboké kořeny, on sám je již šestou generací.

- Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

- V roce 2013 vstoupil do politiky a po úspěšných parlamentních volbách se stal poslancem. Na podzim 2017 vedl kandidátku hnutí ANO ve Zlínském kraji. Od voličů získal největší počet preferenčních hlasů. Obnovil poslanecký slib a byl zvolen předsedou Poslanecké sněmovny PČR. V únoru 2019 získal post místopředsedy hnutí ANO.

- Iniciativa Rekonstrukce státu jej dva roky po sobě vyhlásila mezi poslanci nejaktivnějším bojovníkem proti korupci.

- Radek Vondráček je ženatý, má dceru a syna. Miluje zvířata, folklor, sport a jízdu na motorce. Když je čas, aktivně se věnuje muzice. Rád se podívá na dobrý film a čte sci-fi a fantasy.





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná