Vlaďka Vondráčková: Na radnici nikoho nezajímají názory obyčejných lidí

Vlaďka Vondráčková může být nový svěží vítr pro naše město. Má chuť, energii a také profesní zkušenosti k nastartování změn k lepšímu. Proč se rozhodla poprvé v životě kandidovat ve volbách a co považuje za největší problém v Kroměříži? I to se dozvíte v následujícím rozhovoru.

„Základem všeho je komunikace. Když se spolu začneme všichni otevřeně bavit, dá se předejít spoustě problémů,“ říká Vlaďka Vondráčková, kandidující jako nezávislý kandidát za hnutí ANO v Kroměříži. Foto: rej

Do městského zastupitelstva v Kroměříži kandidujete poprvé. Proč jste se rozhodla jít "s kůží na trh" a ucházet se o hlasy voličů?

Vystudovala jsem regionální rozvoj a prakticky celý svůj profesní život se mu věnuji. Díky své práci vidím, jak se rozvíjí některá srovnatelná města, jako je Kroměříž, nebo i menší obce Zlínského kraje. A také mohu posoudit, jak je na tom naše město, a to srovnání není vůbec lichotivé. Kroměříž poslední roky stagnuje. Realizují se zde maximálně nějaké nahodilé projekty, a to na základě rozhodnutí jednoho člověka, jak to můžeme u nás pozorovat. Investice váznou a často ani nedávají smysl.

Ale rozvoj města není jen o realizaci investičních projektů. Zjednodušeně by se dalo říct, že jde o to vytvořit v našem městě takové podmínky, aby zde lidé žili spokojeně. A co to znamená? Ví to někdo ze současného vedení radnice? Troufnu si říct, že ne, protože se nikdo ze současného vedení nezajímá o názory nás občanů.

Pokud získáte důvěru voličů, s jakou vizí chcete naše město vést? 

Nechci, aby má odpověď vyzněla jako klišé z nějaké soutěže Miss, ale moje vize je naprosto jednoduchá - chtěla bych, aby se lidé v Kroměříži cítili spokojení. Aby měli dostupné a kvalitní bydlení, našli si zde dobrou práci, aby měli k dispozici kvalitní služby a možnost volnočasových aktivit.

Co považujete za aktuálně největší problém v Kroměříži?

Mně jako občanovi vadí, že se zvolení zástupci na naší radnici chovají jako neomezení vládci s nulovou komunikací a někdy to bohužel vypadá, že tato atmosféra se přenáší na celý úřad.

"Musíme začít táhnout za jeden provaz"

Dokážete to změnit, pokud se dostanete do vedení města?

Ano. Základem všeho je komunikace. Když se spolu začneme všichni otevřeně bavit, dá se předejít spoustě problémů. Ráda bych radnici otevřela lidem. Je potřeba zapracovat na komunikaci ven z úřadu a samozřejmě i uvnitř tak, abychom se navzájem pochopili, respektovali a dokázali táhnout za jeden provaz.

Jakým oblastem byste se chtěla v případě zvolení věnovat? 

Nejblíž je mi regionální rozvoj, ale velmi blízko mám i k oblasti školství a sociální problematice. Zajímá mě také téma komunitní energetiky – to je zvláště dneska aktuální agenda.

Myslíte si, že do výsledku voleb v Kroměříži zasáhnou spíše místní témata, nebo celospolečenská nálada na národní úrovni? 

Byla bych radši, kdyby volby v Kroměříži byly o místních lidech a našich programech zaměřených na město. Ale nedá se vyloučit, že tyto volby mohou být z velké části jakési referendum o téhle vládě. Každý může vidět, jak velké přešlapy 5koalice předvádí.

Co byste popřála našemu městu do dalších let a jak vidíte Kroměříž v roce 2026? 

Můj pohled, jak bude vypadat naše město v roce 2026, je rozdílný podle toho, kdo město povede. Stávající vedení už nám nemá co nabídnout. Doufám ve změnu. Věřím, že Kroměříž bude za čtyři roky otevřené, spolupracující město, že to bude spokojené místo pro život a celková nálada a atmosféra bude lepší, než je teď. To všechno bych našemu městu, respektive nám všem přála.






INZERCE


INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná