Senioři a domácnosti s nižšími příjmy ve velkém žádají o dotace na zateplení rodinných domů a výměnu oken

Z programu Nová zelená úsporám Light mohou senioři a domácnosti s nižšími příjmy rychle a snadno získat finance na zateplení fasády, stropu pod nevytápěným prostorem, podlah nad sklepem nebo zeminou, výměnu oken a vchodových dveří. Hlavní výhodou programu je minimální administrativní náročnost. Se zajištěním navíc osobně pomohou zaměstnanci MAS (místní akční skupiny). Pokud žadatel splňuje podmínky programu a zateplení nebo výměnu oken už provedl, kdykoli po 12. září 2022, může o peníze požádat i zpětně.

Také na tuto stavbu pomohli zajistit dotační prostředky členové místní akční skupiny. Foto: MAS

„Hlavní výhodou programu je jeho minimální administrativní náročnost. Se zajištěním navíc osobně pomáhají zaměstnanci místních akčních skupin, které své poradenství provádějí zdarma a pro žadatele jsou tak průvodcem v celém procesu administrace žádosti,“ uvedl  Radim Sršeň, předseda MAS Šumperský venkov. 

MAS Šumperský venkov od 9. ledna konzultovala projektové záměry s více než dvěma stovkami zájemců. Z nich již víc než 120 žadatelů svou žádost ve spolupráci s manažerkami MAS podalo (k 21.2.2023). „Zájem je obrovský, nejčastěji žadatelé vyměňují okna a dveře. V obcích u nás na Šumpersku je jich kolem 70 procent,“ zmiňuje manažerka MAS Šumperský venkov, Adéla Nováková. 

„Celý proces podání žádosti o dotaci probíhá elektronicky. Žadatelům jsme však schopni pomoci i v případě, že na počítači nejsou tolik zdatní, nebo počítač ani připojení k internetu nemají,“ doplňuje Petra Kucinová z MAS Šumperský venkov.

Základní podmínky, které musí žadatel splnit:

• VLASTNÍ nebo spoluvlastní rodinný dům (spoluvlastníci musí souhlasit s realizací).

• Má v tomto RD TRVALÝ POBYT (před 12. 9. 2022).

• Pobírá STAROBNÍ DŮCHOD nebo INVALIDNÍ DŮCHOD 3. stupně nebo v období od 12. 9. 2022 do doby podání žádosti pobírá PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ (platí pro žadatele i všechny členy domácnosti).

• Žadatel musí vlastnit BANKOVNÍ ÚČET.

Na co lze žádat a kolik:

MAS Šumperský venkov pomáhá žadatelům zj. v Šumperku a jeho okolí. Primárně pak v obcích šumperského venkova: Bludov, Dolní Studénky, Dlouhomilov, Hrabišín, Hraběšice, Libina, Loučná nad Desnou, Oskava, Nový Malín, Petrov nad Desnou, Rapotín, Sobotín, Rejchartice, Velké Losiny, Vernířovice, Vikýřovice.

„Obzvláště na vesnicích je práce MASek nejpotřebnější. Potvrzuje to nejen zpětná vazba z obcí, ale i čísla, kdy mezi našimi žadateli jednoznačně převažují občané z vesnic, nad těmi z měst. Je jich k 90 procentům," dodal Radim Sršeň.

První krok k získání financí na zateplení?

Pokud chce žadatel ověřit, zda má na dotaci nárok nebo si není jistý, jak a kde začít, může se obrátit na manažerky místní akční skupiny (MAS).

Kontakty:

Kancelář MAS: kancelar@sumperskyvenkov.cz

Adéla Nováková, 775 757 133, novakova@sumperskyvenkov.cz 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná