Město má potíže s fotovoltaikou. Plán na její využití ale nevzdává

KROMĚŘÍŽ – Původní plán Kroměříže na jednotnou masivní instalaci fotovoltaických panelů nevyšel. Záměr pořídit solární elektrárny najednou na všechny městské budovy narazil na realitu. Projekční firmy jsou tak zaneprázdněné, že o uvedenou zakázku nikdo neprojevil zájem. Město se svého plánu přesto nevzdává.

„Bohužel, minulé vedení města tuto oblast podcenilo, začalo úspory energií řešit pozdě. Momentálně tak jsou všichni projektanti natolik vytížení, že se o zakázku nikdo nepřihlásil. Musíme proto postupovat jinak, než jsme původně zamýšleli,“ doplnil starosta Tomáš Opatrný.

Po malých krůčcích

Nová radniční taktika spočívá v tom, že místo jednoho velkého projektu na fotovoltaickou elektrárnu bude poptávat přípravu dílčích projektů po menších částech – jednotlivých budovách.

„Na menší elektrárny je jednodušší vyřídit příslušná povolení. A stavba tak může proběhnout rychleji. Věřím, že se nám bude dařit a že brzy budeme mít na stole projekt první fotovoltaické elektrárny,“ uvedl místostarosta města Jan Hebnar. Městské budovy sociálních služeb mají být první, na nichž se elektřina ze slunce bude vyrábět.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná