Na Záhlinických rybnících spatřili další vzácné ptáky. Někteří mají svatební šaty

ZÁHLINICE – Ornitologové z celého Česka teď opět upínají zraky k rybníkům u Záhlinic. Tamní vodní plocha patří mezi nejvýznamnější ornitologické lokality ve střední Evropě, kde bylo pozorováno 260 druhů ptáků.

Kulík bledý patří mezi opravdové ptačí rarity. Na Záhlinických rybnících je výjimečných ptáků daleko víc. Foto: Milan Dvorský

„V posledních dnech zde ornitologové pozorovali kulíky bledé. Šlo o dva samce ve svatebním šatě, ve kterém jsou u nás k vidění pouze zcela výjimečně. Touto dobou již totiž bývají na svém hnízdišti v arktické tundře na severu Evropy. Na podzim táhnou přes západní Evropu na zimoviště do západní až tropické Afriky a ojediněle se objevují i ve střední Evropě,“ vysvětluje Jiří Šafránek, ornitolog a ochránce přírody.

Kulíci bledí nejsou jedinou ptačí raritou, která se vyskytla v těchto dnech na rybnících u Záhlinic. Ornitologové tam objevili také kulíka písečného, pisilu čáponohou, chřástala malého, kvakoše nočního, bukače velkého, kormorána malého, labuť zpěvnou a bernešku velkou.




INZERCE

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná