Vandal zmrzačil strom na hřbitově

KROMĚŘÍŽ – Zhruba osmdesátiletý strom na kroměřížském hřbitově se stal v uplynulých dnech obětí vandala. Ten do jeho kořenů navrtal díry, kam aplikoval jed. Ještě na jaře hojně bující zelenáč teď strádá a skomírá.

„Podobné neurvalé jednání vůči zeleni nemůžeme tolerovat. Nejde přitom jen o finanční náhradu způsobené škody. Poničený strom rostl na hřbitově desítky let a podílel se na podobě tohoto pietního místa,“ uvedl jednatel kroměřížských technických služeb a místostarosta města Karel Holík.

Zatím není vůbec jisté, jestli se kaštan povede zachránit – jeho zdravotní stav není vůbec dobrý. Nejde o první případ takového vandalismu, který se na kroměřížském hřbitově odehrál. V minulosti tam kdosi poničil tis.

„V roce 2020 bylo zničeno několik stromků na sídlišti Oskol. Dva jírovce a jedna vrba jíva byly ulomeny, další tři stromky byly poškozeny méně závažně. O dva roky dříve město řešilo také vandalismus na nábřeží Švabinského, kde pachatel zničil šest vzrostlých lip,“ upozornil mluvčí radnice Jan Vondrášek.




INZERCE

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná