Jak jsou na tom čápi? Mrkněte se na kamery

OKRES – Díky ornitologům a několika firmám i letos mohou lidé na Kroměřížsku a ve zbytku Česka pozorovat hnízdění čápů. Snadno si tak spočítají čapí mláďata nebo zjistí, jak se jim daří a co zrovna dělají. Na Kroměřížsku jsou kamery na hnízdech v obcích Břest a Záhlinice.

Čapí hnízda můžete sledovat on-line. Kamery hnízdící pátky nijak neruší. Naopak, leckdy se zdá, že si čápi svoji mediální pozornost užívají. Foto: red

„Mláďata jsou už velká jako jejich rodiče a rozeznat je můžete pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělý ho mají delší a červený,“ vysvětlil Jiří Šafránek, ornitolog a ochránce přírody. On-line kamery jsou dostupné na tomto odkazu http://www.cyrilek.net/kamery/.

Veřejnost se může zapojit

Ornitologové registrují v Česku na patnáct set hnízd čápa bílého. Jejich monitoring nemůžou sami stihnout, a tak prosí o pomoc veřejnost. Ta může počítat mláďata, sledovat obsazenost hnízd a monitorovat další důležité údaje. „Seznam všech čapích hnízd najdete na webu České společnosti ornitologické http://www.birdlife.cz/capi/. Do databáze hnízd můžete vložit i aktuální fotografie hnízd nebo tam zadat zcela nové hnízdiště, které ještě není v evidenci,“ dodává Šafránek.




INZERCE

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Chata Kouty
INZERCE
Radio Haná